Jeśli organizujemy sylwestrową imprezę, musimy zadbać, nie tylko o dobrą rozrywkę dla naszych gości, ale także o ich podniebienia. Nieodłącznym elementem udanego Sylwestra jest menu, które zaspokoi apetyt wszystkich zaproszonych.
Huczne powitanie Nowego Roku to zazwyczaj całonocna impreza, dlatego musimy zapewnić wszystkim uczestnikom zabawy, zarówno zimne przekąski, jak i ciepłe dania Nie może zabraknąć również, różnego rodzaju napojów i soków, w tym gorącej kawy i herbaty. Słodkie desery w postaci np. ciast, także, powinny znaleźć się na sylwestrowym stole. Jak to wszystko skomponować i na jakie dania się zdecydować?
Do zimnych przekąsek, które zawsze znajdą swoich amatorów, należą sałatki. Wystarczą dwie, np. gyros oraz sałatka warzywna. Do tego świetnie komponują się fikuśne i niewielkie, gotowe już kanapeczki z wędliną, serem, pomidorem i ogórkiem.
Na stole, powinny znaleźć się również koreczki z serem mozzarella lub feta, oliwkami, pomidorami koktajlowymi, zielonym ogórkiem czy marynowanym czosnkiem. Takie elegancki przystawki, świetnie się prezentują, a przy tym są niezwykle smaczne.
Nie zapomnijmy o śledziach, które można podać w formie koreczków czy matiasów lub pod postacią sałatek śledziowych.
Na sylwestrowym stole, nie może zabraknąć ciepłych dań. Na tę okazję tradycyjne podaje się krokiety z barszczem, żurek, flaczki czy bigos. Sprawdzą się również, panierowane udka z kurczaka, które można podać, zarówno w formie zimnej przekąski, jak i po odgrzaniu.
Wszystkie te potrawy, można przygotować wcześniej i odgrzać je, w odpowiednim momencie.
Jeśli zaprosiliśmy na Sylwestra wegetarian lub wegan, musimy zadbać o przygotowanie dla nich, bezmięsnych wersji potraw. Nie wypada przecież, aby część gości patrzyła, jak pozostali zajadają się pysznymi daniami.
Jeśli chcemy ułatwić sobie zadanie, możemy kilka z ciepłych dań, zrobić całkowicie w formie jarskiej. Mogą to być np. warzywne krokiety z barszczem lub jarski bigos.
Słodkości to nieodłączny element każdego menu. I w tym przypadku, nie może ich zabraknąć. Oczywiście nie musi być ich dużo, ponieważ i tak na stole sylwestrowym, znajdzie się wiele innych potraw i przekąsek. Słodkości , jednak muszą pojawić się na stole Najlepiej sprawdzą się, elegancko zapakowane cukierki oraz kilka rodzajów ciasta np. sernik, makowiec czy karpatka.
Obok napojów wyskokowych, warto zgromadzić spory zapas soków i różnego rodzaju napojów kolorowych, a także gazowaną i niegazowaną wodę. Zabraknąć nie może, również dobrej kawy i herbaty.
Powitanie Nowego Roku to wspaniała okazja do zabawy i ucztowania. Sylwestrowe menu nie jest wcale trudne w przygotowaniu. Ważne jednak, aby na stole znalazły się, zarówno zimne przekąski, jak i ciepłe dania oraz słodki deser. Dzięki temu, goście nie tylko będą mogli zaspokoić swój apetyt, ale jedząc pyszne potrawy, zniwelują poranne skutki całonocnej zabawy.