Przygotowałeś się do Tłustego Czwartku? To jest ten czas, kiedy możesz przygotować swój żołądek do walki z pączkami!
Tradycyjnie w naszym kraju, przyjęto ostatnie dni przed Wielkim Postem spędzać pożywnie i smacznie. Nie dziw się, że kiedyś na stole pojawiały się pączki lecz nie słodkie jakie teraz mamy.
Kiedyś pączki były podawane na słono i ze skwarkami, teraz zdecydowanie na słodko i z różnym nadzieniem: budyń, marmolada lub konfitura z płatków róży. Pączki posypane są cukrem pudrem albo podawane są z glazurą.
To jest ten czas aby kupić masło, cukier puder, mąkę, by zrobić pączki!
Jeśli nie chcesz robić je samodzielnie – weź pożyczkę na Freezl i udaj się do ulubionej piekarni!
Ciekawostki o Tłustym Czwartku
- Przysłowie narodowe głosi: kto nie zje pączka w Tłusty Czwartek, może mieć pecha przez cały rok. Słynne staropolskie przysłowie: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”.
- Jak już wiesz, kiedyś pączki nie były słodkie, lecz słone i smażone. Jędrzej Kitowicz w swoich pamiętnikach pisał, że jeszcze w XVII wieku pączkiem można było nabić siniaka pod okiem lub tego pączka można było mieć zamiast broni.
- W tym dniu, z reguły, każdy Polak zjada średnio 2,5 pączka.